Zuid Oost Hoek op weg

Gisteren, 21 november, was het zover.

Onze fokkers konden maximaal 10 dieren inschrijven voor een keuring aan huis. Gelukkig werd hier door een groot aantal fokkers gehoor aan gegeven en konden we een leuk aantal dieren laten keuren door 3 keurmeesters. Harry v.d. Berg startte met keurmeester Roel Schraa in Blauwhus bij Evert Wijbenga en zijn dochter Marijke (jeugdlid). Zij fokken Vlaamse reuzen en de keurmeester heeft chinchilla, konijn grijs en ijzergrauw gekeurd. Er zijn nog wat verbeterpunten maar ook een paar leuke predicaten binnen gehaald. Daarna naar Pieter Bauke van Nieuwenhoven, hij fokt kleurdwergen konijn grijs en heeft 2 konijnen laten keuren. Jasmijn van Nieuwenhoven, ook een jeugdlid, fokt zwart grannen.  Ook hier wat verbeterpunten, maar wat is het fijn dat de keurmeester je dan kan vertellen waar je op moet letten. De Vlaamse reuzen van Hellen van der Heide scoorden ook heel goed, zij kan tevreden zijn met de predicaten die de keurmeester aan haar konijnen toekende. Ze mocht 3 x een F op de beoordelingskaart zien. Harry v.d. Berg fokt ook Vlaamse reuzen en ook zijn konijnen kwamen heel goed uit de bus. Vooral de konijn grijze doen het erg goed en waren goed voor 6 x een F.

Wilma Bosch is met Johannes Jipping op pad geweest. Het eerste adres was in Makkinga bij Johan Post en zijn vriendin. Hij fokt kleurdwergen zilvervos, zwart en chinchilla. Hij heeft leuke dieren in het hok zitten maar moet de weegschaal een beetje in de gaten houden. De predicaten waren goed, maar helaas was het merendeel van de konijnen te zwaar. Maar dit was een goed leermoment. Daarna naar de Hr. Post senior met zijn Hollanders. Hier waren de konijnen juist te licht waardoor er puntaftrek volgde, maar de kwaliteit van zijn konijnen was afgezien van het gewicht goed te noemen. Daarna naar Haulerwijk, naar Sietse Luchtenveld. Hij had 4 Pooltjes voor ons klaar staan, 3 mooie predicaten, helaas had 1 rammetje een foutief geslacht en werd daardoor uitgesloten van een predicaat. Als 1 na laatste naar Piet Dermois, hij heeft blauwe weners en sinds dit jaar ook Holicers. Ook Piet scoorde goed moet zijn blauwe weners, bij de holicer waren sommige dieren wat te smal en vooral oppassen met de kleur dat ze niet te blauw zijn. Laatste in de rij was Jan Winter in Een, hij fokt kleurdwergen en had voor de keurmeester 6 konijn grijze dieren klaar zitten. Jan mag tevreden zijn, mooie predicaten, wel opletten dat de onderkleur niet te rossig wordt.

Jan Winter was met Herke Brinkman onderweg naar de kippenfokkers. Herke is begonnen  bij Jan thuis en heeft daar enkele Amrock kippen gekeurd, Jan was tevreden. Daarna naar Sietse Luchtenveld, hij fokt Rijnlanders groot ras. Sietse kan tevreden zijn, naast een paar ZG’s en een F kreeg 1 van zijn hennen een U toegekend. Van harte gefeliciteerd Sietse. Volgende was Evert de Boer in Makkinga. Evert fokt Fries Hoen, geelwit pel en zandgeel. Evert was blij met de keurmeester omdat deze hem haarfijn uit de doeken heeft gedaan waar hij op moet letten om zijn kippen naar een hoger predicaat te tillen. Daarna naar Peter de Boer in Oosterwolde, hij fokt Barnevelders. Peter is een nieuw lid en kreeg voor zijn kippen goede predicaten, hier gaan we nog van horen. Als laatste naar Wilma Bosch in Bakkeveen. Zij is ook dik tevreden met haar predicaten, 4 kippen en 3 x een F dan mag je niet klagen. Ook blij met de aanwijzingen van de keurmeester wat betreft de pootstand. Marjan Punter moest helaas verstek laten gaan, zij heeft bezoek gehad van een marter en is het grootste deel van haar kippen kwijt.  Heel erg jammer.

Al met al was het een zeer geslaagde dag, de fokkers waren blij met de adviezen van de keurmeesters en weten nu wat ze in de hokken hebben en waar hun verbeter punten liggen.